Raba javno dostopnega interneta je lahko nevarna! Podajamo 5 nasvetov za brezskrbno uporabo

 

Današnja tehnologija nam omogoča, da lahko danes do spleta dostopamo na vsakem koraku. Na vsaki pametni napravi, ki nas spremlja, in praktično na večini lokacij, kjer se nahajamo.

Med brskanjem po podatkih na javnih mestih - naj gre za strokovno delo ali zgolj za krajšanje prostega časa - pa se premalokrat zavedamo tveganj in škode, ki jih vse večja dostopnost interneta prinaša. Zagotovo si želite, da bi vse prednosti današnje tehnologije tudi na javnih mestih koristili povsem varni, kajne. Preberite, KAKO. 

1. Vedno preverite ime internetne povezave

S tem boste preprečili, da bi se povezali v omrežje, ki na prvi pogled deluje povsem nenevarno. Natančno ime povezave zato vedno preverite z osebjem, ki slednje ponuja.

Spletni napadalci namreč spretno oblikujejo dostopne točke z imeni, ki so podobne priljubljenim ali poznanim dostopnim točkam Wi-Fi (na primer na letališču ali v lokalu, kjer želite dostop uporabiti). Tako se znebijo dvoma uporabnikov, ki se nič hudega sluteči povežejo v (navidezno) poznano omrežje, to pa jih nato vodi do lažnih spletnih strani, ki lahko napravam povzročijo veliko škodo. Pozornost na tem mestu vam ne bo vzela veliko časa, je pa ključnega pomena.

2. Vključite požarni zid  

Z vzpostavitvijo požarnega zidu preprečite dostop do storitev vašega računalnika, ki niso namenjene javni uporabi.

Večina operacijskih sistemov je danes sicer že opremljena z osnovnimi različicami požarnega zidu in tako že kar dobro preprečuje, da bi do vaše naprave dostopali neželeni lokalni uporabniki.

Požarni zid zagotovo uporabljate že sami in to lahko kadarkoli preverite (in ga vključite) pod nastavitvami v vašem operacijskem sistemu (razdelek Varnostne nastavitve). 

3. Uporabljajte povezave HTTPS in SSL

Z uporabo tovrstnih povezav si zagotovite uporabo enkripcije (šifriranja vaših podatkov, ki prepreči, da bi do njihove vsebine dostopala tretja oseba).

Večina priljubljenih strani že avtomatično ponudi dostop HTTPS kot dodatek obstoječemu HTTP, vendar bodite vseeno pozorni v naslovno vrstico, če se slednja tam pojavi.

V kolikor oznaka izgine, se iz spletne strani/platforme nemudoma odjavite oziroma oznako HTTPS vpišite kar ročno. Pomembno je, da dostop HTTPS uporabljate zlasti med uporabo javnega omrežja Wi-Fi in vedno, kadar izmenjujete občutljive in zaupne informacije. 


Priročnik z nasveti za vašo spletno varnost

Izračunajte stopnjo vaše ogroženosti in prejmite priročnik z nasveti, kako lahko vašo spletno varnost izboljšate že danes!


4. Izognite se uporabi javnega omrežja Wi-Fi za občutljiva opravila

S tem se zavarujete pred škodo, ki jo lahko povzroči dostop tretje osebe v vaše zaupne podatke (na primer bančni račun).

Na tovrstnih povezavah zato ni priporočljiva uporaba spletne banke ali spletne trgovine. V kolikor morate opraviti opravilo te vrste, raje izklopite dostop do Wi-Fi in zanje uporabljajte prenos podatkov na vaši mobilni napravi.

To lahko enostavno vključite s tako imenovano vročo točko (angleško “hot spot” ali “tethering”), ki vam omogoča, da prenos podatkov z vašega telefona posredujete vaši drugi napravi. Na trgu obstaja tudi mnogo aplikacij, ki vam zadevo poenostavijo, sicer pa to lahko uredite tudi v nastavitvah naprednejših pametnih telefonov. 

5. VEDNO UPORABITE POVEZAVO VPN

S tem preprečite, da bi kdor koli posegel v vsebino vaše komunikacije ali dostopal do vaših zasebnih podatkov in gesel.

Povezava VPN (ali angleško Virtual Private Networking) namreč omogoča varno povezovanje različnih omrežij in računalnikov ob uporabi šifriranih kanalov. Torej, v primeru, da je omrežni promet kakor koli prestrežen, vsebina vaše komunikacije ne bo vidna, ker je šifrirana.

V svojem brskalniku lahko šifrirano povezavo preverite tako, da v naslovni vrstici poiščete znak zaklenjene tipkovnice. Sicer pa vam varno povezovanje omogoča vrsta programov, ki so na voljo v brezplačni ali plačljivi obliki. Eden izmed odličnih primerov je program Cisco Umbrella - varnostni sistem v oblaku, ki predstavlja novo generacijo požarnega zidu. Vaše brskanje zaščiti tudi, kadar ne uporabljate povezave VPN in prepreči zlorabe ali posege v vaše osebne in zaupne podatke.

Program Cisco Umbrella lahko prek sledeče povezave brezplačno preizkušate 14 dni.

-

Prednost današnje tehnologije je brez dvoma dostopnost do spleta in s tem do neomejene količine informacij in podatkov.

Naprave, ki nam dostop omogočajo, pa so postale naši nepogrešljivi spremljevalci, zaradi česar se premalo zavedamo, da lahko zlahka postanejo tudi glavni razlog za marsikatero škodo, ki je v večini primerov ne moremo povrniti. Lahko pa jo preprečimo z odgovorno uporabo, ki resnično ne terja veliko časa ter z ravnanjem po vseh zgornjih nasvetih.