Varnost na spletu je pomembna! Predstavljamo 7 načinov za učinkovito zaščito

 

Dejstvo je, da na spletu danes preživimo večino svojega časa. Na raznolikih pametnih napravah, za raznolike obveznosti in, zahvaljujoč tehnologiji, celo na različnih lokacijah. Poleg prenosnikov in tablic, že v svojem žepu nosimo zelo zmogljive računalnike, katerih osnovna funkcija naj bi bilo zgolj telefoniranje. Povsem pričakovano in odlično, da je temu tako. 

 

S prednostmi vse tehnologije pa smo žal postali popolnoma zaslepljeni za vse pomanjkljivosti in nevarnosti, ki jih prinaša. Prav tako se tudi te nahajajo na raznolikih napravah, ob raznolikih obveznostih in celo na različnih lokacijah. Pomembno je, da se jih zavedamo in jih znamo še pravočasno preprečiti. Preberite, KAKO. 

1, Ne odpirajte povezav ali priponk v e-pošti, če ne prepoznate pošiljatelja

S previdnostjo se preventivno izognete morebitni škodi na vaši napravi, ki bi jo lahko povzročili napadalci. Natančno preverite e-naslov pošiljatelja sporočila in v kolikor vsebina že na prvi pogled izgleda sumljiva, vedno preverite lokacijo, kamor naj bi vas povezava peljala, tako da se z miško postavite na povezavo (brez klika!).

Preverite tudi prejete datoteke, saj napadalci pogosto pripravijo lažne različice, ki lahko na prvi pogled izgledajo kot povsem nenevaren pisarniški dokument (z oznako .doc, .pdf ali .xls), v resnici pa gre za škodljiv virus. Prav tako se pogosto predstavljajo kot zaupanja vredna institucija (dvojnik tiste, ki ji sami sicer zaupate), zato vsakršno povezavo ali datoteko vselej preverite pri uradni instituciji.

Vaša pozornost in sumničavost je v takšnih primerih pomembna.

2. Pri oblikovanju gesel uporabljajte 2-stopenjsko indentifikacijo

Z dvostopenjsko identifikacijo zmanjšate možnost vdora v vaš profil ali zaupne podatke, saj poleg uporabniškega imena in gesla tovrstna avtentikacija ustvari še dodatno kodo, ki jo prejmete na svoj telefon v obliki SMS-sporočila ali preko za-to namenjene aplikacije. To vam omogoča, da povečate stopnjo varnosti in preprečite, da bi kdor koli dostopal do vašega profila (saj bi v tem primeru moral posedovati tudi vaš osebni telefon).

Tovrstno avtentikacijo lahko preprosto nastavite znotraj nastavitev Gmail in Facebook in v kolikor se kadar koli pojavi sum za vdor v katerega koli izmed profilov, vsa gesla nemudoma zamenjajte. 

3. Preverite vsak URL naslov, do katerega dostopate

S tem se preventivno izognete, da bi spletni napadalci vdrli v vaš osebni profil in povzročili škodo z lažnim pretvarjanjem, da dejanje opravljate sami.

Spretni hekerji namreč danes pridobivajo uporabniška imena in gesla tako, da ustvarijo lažne spletne strani, ki izgledajo na las podobne tistim, ki jih uporabljate (na primer Facebook ali stran vaše spletne banke).

S pomanjkljivo pozornostjo tako nič hudega sluteči uporabniki vpišejo svoje podatke, v istem trenutku pa spletni napadalci že vstopijo v njihov profil in nemudoma povzročijo škodo. Dodatna previdnost vam jo na tem mestu lahko prihrani.

4. Posodabljajte operacijske sisteme, programsko opremo in aplikacije

S stalnimi posodobitvami odpravljate viruse in zmanjšujete možnosti zlorabe, ki bi lahko zavrle ali celo onemogočile delovanje vaših naprav. Proizvajalci tovrstne programske opreme namreč stalno odkrivajo nove ranljivosti in pomanjkljivosti, za katere sproti izdajajo popravke.

Posodobitve so za vašo varnost tako izjemnega pomena, zato jih opravljajte redno in na vseh napravah, ki jih uporabljate: na svojem osebnem računalniku, telefonu ali tablici.

5. Poskrbite za varnost vaših naprav z raznolikimi in močnimi gesli

Z ustvarjanjem primernih gesel se izognete kraji identitete, podatkov ali celo denarja, ki je na spletu najpogostejša posledica kraje gesla.

Šibka gesla namreč omogočajo, da neznanci enostavneje pridobijo vaše uporabniško ime in geslo ter tako dostopajo do vašega elektronskega predala, Facebook profila ali računa PayPal.

Oblikujte torej geslo, ki naj bo dolgo vsaj 8 znakov ter naj vsebuje male in velike črke, številke in ločilo (kjer je to mogoče). Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti (npr. ime in priimek, imena otrok, datum rojstva in kombinacije teh podatkov), ne uporabljajte samo enega gesla za vse uporabniške račune in najpomembnejše: svojih gesel nikakor ne vnašajte v kakršne koli spletne obrazce.

6. Spremljajte stopnjo vaše ogroženosti

Redno preverjanje vaše varnosti na spletu vam omogoča, da svoje spletne aktivnost opravljate tudi povsem varni in se s tem izognete morebitni škodi ali celo izgubi podatkov. Stopnjo ogroženosti lahko enostavno preverite s pomočjo krajšega vprašalnika, ki je na voljo preko sledeče povezave.


Priročnik z nasveti za vašo spletno varnost

Izračunajte stopnjo vaše ogroženosti in prejmite priročnik z nasveti, kako lahko vašo spletno varnost izboljšate že danes!


7. Ob uporabi javnega interneta vedno uporabite povezavo VPN

S tem preprečite, da bi kdor koli posegel v vsebino vaše komunikacije ali dostopal do vaših zasebnih podatkov in gesel. Povezava VPN (ali angleško Virtual Private Networking) namreč omogoča varno povezovanje različnih omrežij in računalnikov ob uporabi šifriranih kanalov.

Torej, v primeru, da je omrežni promet kakor koli prestrežen, vsebina vaše komunikacije ne bo vidna, ker je šifrirana. V svojem brskalniku lahko šifrirano povezavo preverite tako, da v naslovni vrstici poiščete znak zaklenjene tipkovnice.

Sicer pa vam varno povezovanje omogoča vrsta programov, ki so na voljo v brezplačni ali plačljivi obliki. Eden izmed odličnih primerov je program Cisco Umbrella - varnostni sistem v oblaku, ki predstavlja novo generacijo požarnega zidu. Vaše brskanje zaščiti tudi, kadar ne uporabljate povezave VPN in prepreči zlorabe ali posege v vaše osebne in zaupne podatke.

Program Cisco Umbrella lahko prek sledeče povezave brezplačno preizkušate 14 dni.

Bonus nasvet: Ustvarite varnostne kopije vaših podatkov ali jih shranite v oblak

S tem se izognete, da bi izgubili dostop do vaših podatkov, v primeru vdora spletnega napadalca, ki lahko v večini primerov celo zakodira vaše podatke in vam tako onemogočil dostop.

Takšnih posegov je ob današnji razsežnosti digitalnega življenja vse več. Najpomembnejši korak na tem mestu je tako že samo zavedanje, kakšno vrednosti ima prav vsak izmed podatkov, ki jih posedujete.

Rešitev je več in tovrstno kopiranje ne zahteva posebnega računalniškega znanja. Na tem mestu si tako lahko pomagate bodisi z nakup zunanjega trdega diska, s shranjevanjem v oblaku s pomočjo raznolikih brezplačnih ali plačljivih programov (kot npr. Dropbox, Google Drive ipd.) ali s shranjevanjem podatkov na druge obstoječe diske kot je USB-ključek.

-

Izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja današnja tehnologija in ostanite pozorni na nevarnosti, ki jih prinaša. Na vseh napravah, ob vsaki obveznosti in na različnih lokacijah. Z odgovornim ravnanjem po naštetih nasvetih jih boste lahko pravočasno preprečili in svoj čas na spletu resnično preživeli popolnoma brezskrbni.