Izsiljevalski virusi - main.jpg
 

Izsiljevalski virusi

Največ goljufij se začne preko najpopularnejših družbenih omrežjih, spletnih strani ali preko elektronske pošte.

 

Nevarne priponke elektronske pošte

Skupno vsem omenjenim izsiljevalskim virusom je, da storilci žrtev napadejo s tako imenovano "phishing" elektronsko poštov kateri se ob kliku na priponko žrtev okuži z izsiljevalskim virusom.

Po okužbi z izsiljevalskim virusom se na žrtvinem računalniku prične proces kodiranja oziroma kriptiranja vseh tekstovnih, slikovnih in video datotek, elektronske pošte, baz podatkov, tako ima uporabnik zaklenjene vse svoje datoteke, razen nameščenih programov in bližnjic.

 
 
 
 
 

Nevarnost za podjetja

Za podjetja je posebej neugodno, da ob okužbi izsiljevalski virus ne zakodira datotek samo na okuženem računalniku, temveč tudi na vseh drugih v računalnikih v mreži, na priključenih zunanjih diskih, USB ključkih, spominskih karticah ipd.

 

Ob začetkih so izsiljevalski virusi napadali predvsem računalnike fizičnih oseb, v drugi polovici leta 2016 pa so pričeli sistematično napadati podjetja in njihove baze podatkov. V Sloveniji so bile okužene številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.

Za povrnitev zaklenjenih datotek izsiljevalci zahtevajo plačilo od nekaj 100 do več 1.000 € v valuti bitcoin.

Samo v marcu so v
slovenskem odzivnem centru za omrežne incidente (Si-cert)
prejeli skoraj 300 prijav.
Izsiljevalski-virusi - fullscreen.jpg

1.140 € znaša povprečno oškodovanje pri spletni goljufiji.

 

Kaj lahko naredite?

 

Vsekakor lahko tu podamo 2 hitri lekciji. Nikoli ne odpirajte priponk v elektronski pošti, za katero ne vestekako in zakaj se je znašla v e-poštnem nabiralniku.

In še bolj pomembno – redno izdelujte varnostne kopije. Na omrežni disk, na prenosen zunanji disk, na drug računalnik ali še najbolje v oblak. Najpomembneje je, da imate dokumente na več neodvisnih nosilcih, pri čemer jih lahko v vsakem trenutku obnovite - tudi v primeru, če je potrebno kakšen računalnik formatirati ali na novo namestiti operacijski sistem.

 
 
Nemogoče je
predvideti, kako
bodo ravnali vaši
zaposleni.

Ker je nemogoče predvideti, kako bodo ravnali zaposleni v vašem podjetju, je smiselno sprejeti dodatne varnostne ukrepe. Samo 1 oseba je lahko dovolj, da se okuži vaše celotno omrežje.

Ker ne želimo, da se tovrstna nevšečnost zgodi tudi vašemu podjetju, smo za vas pripravili brezplačno delavnico, na kateri vam bomo pokazali dodatne varnostne ukrepe, ki jih lahko uvedete v vaše poslovanje.

 

Udeležite se brezplačne delavnice o varnosti podatkov v vašem podjetju

Izvedite več o varnosti podatkov pred, med in po napadu vašega podjetja. Delimo samo uporabne nasvete!