Izsiljevalski virusi - main.jpg
 

Izsiljevalski virusi

Največ goljufij se začne preko najpopularnejših družbenih omrežjih, spletnih strani ali elektronske pošte.

 

Nevarne priponke v elektronski pošti

Skupno večini izsiljevalskim virusom je, da storilci žrtev napadejo s t.i. "phishing" elektronsko pošto. Če odprete sumljivo priponko, se vaša naprava okuži z izsiljevalskim virusom.

Po okužbi se na napravi prične proces kodiranja oz. kriptiranja vseh tekstovnih, slikovnih in video datotek, elektronske pošte ter baz podatkov. Virus vam zaklene vse datoteke, razen nameščenih programov in bližnjic.

 
 
 
 
 

Nevarnost za podjetja

Za podjetja je posebej neugodno, ker izsiljevalski virus ne zakodira samo datotek na okuženem računalniku, temveč tudi na vseh drugih napravah v mreži, na priključenih zunanjih diskih, USB ključkih, spominskih karticah ipd.

 

Včasih so izsiljevalski virusi napadali predvsem računalnike fizičnih oseb, v drugi polovici leta 2016 pa so pričeli sistematično napadati podjetja in njihove baze podatkov. V Sloveniji so bile okužene številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.

Za povrnitev zaklenjenih datotek izsiljevalci zahtevajo plačilo od nekaj 100 € do več 1.000 € v valuti bitcoin.

Samo v marcu so v
slovenskem odzivnem centru za omrežne incidente (Si-cert)
prejeli skoraj 300 prijav.
Izsiljevalski-virusi - fullscreen.jpg

1.140 € je povprečna škoda pri spletni goljufiji.

 

Kaj lahko naredite?

 

Na hitro naj omenimo 2 nasveta, ki ju lahko uporabite takoj. Nikoli ne odpirajte priponk v elektronski pošti, za katero ne vestekako in zakaj se je znašla v vašem e-poštnem nabiralniku.

In še bolj pomembno – redno delajte varnostne kopije. Na omrežni disk, na prenosen zunanji disk, na drug računalnik ali še najbolje v oblak. Najpomembneje je, da imate dokumente na več neodvisnih nosilcih, pri čemer jih lahko v vsakem trenutku obnovite - tudi v primeru, če je potrebno kakšen računalnik formatirati ali na novo namestiti operacijski sistem.

 
 
Nemogoče je
predvideti, kako
bodo ravnali vaši
zaposleni.

Ker je nemogoče predvideti, kako bodo ravnali zaposleni v vašem podjetju, je smiselno sprejeti dodatne varnostne ukrepe. Samo 1 oseba je lahko dovolj, da se okuži vaše celotno omrežje.

Ker ne želimo, da se tovrstna nevšečnost zgodi tudi vašemu podjetju, smo za vas pripravili brezplačno delavnico, na kateri vam bomo pokazali dodatne varnostne ukrepe, ki jih lahko uvedete v vaše poslovanje.

 

Udeležite se brezplačne delavnice o varnosti podatkov v vašem podjetju

Spoznajte več o varnosti podatkov pred, med in po napadu vašega podjetja. Delimo samo uporabne nasvete!